HDOS je članica međunarodnog društva EORNA.

HDOS je članica međunarodnog društva EORNA.
<p>Hrvatsko društvo operacijskih sestara /HDOS/</p>
<p>Croatian Operating Room Nurses Association /CORNA/</p>

Hrvatsko društvo operacijskih sestara /HDOS/

Croatian Operating Room Nurses Association /CORNA/

Deseti stručni skup Hrvatskog društva operacijskih sestara održan je u Puli

Deseti stručni skup Hrvatskog društva operacijskih sestara održan je u Puli,od 22. rujna do 24. rujna, prvi puta uz sudjelovanje operacijskih sestara iz zemalja u regiji.

Tema Skupa bila je: “Komunikacijom u timu do učinkovitosti i sigurnosti”.
Na skupu je bili 260 sudionika od toga 230 operacijskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika i 30-ak predstavnika tvrtki, među kojima su medicinske: Lohmann&Rauscher, B.Braun, Johnson-Johnson,Lima O.I ,Meditex, Sanyko, Stoma Medical, Instrumentaria, Mölnlycke,Karl Storz,Olympus,Instrumentaria,Hartmann,3m,te mnoge druge neimenovane tvrtke.
Pokrovitelji Skupa bili su grad Pula i Istarska županija.

Živimo u vrijeme brojnih informacija i naglašenih komunikacija. One jesu tehnološki napredne i olakšavaju nam svakodnevicu no uz svu tehnologiju, pa tako i vrhunsku medicinsku ,kojom su opremljene operacijske dvorane u kojima radimo, ne smijemo zaboraviti na važnost kvalitetne komunikacije unutar kirurškog tima. Bez razvijanja kvalitetne komunikacije unutar kirurškog tima, bespredmetno je govoriti o sigurnosti zahvata ili o najboljoj učinkovitosti. Prezentiran je 44 rada na navedenu temu, kojima je bio cilj prezentiranje postojećih znanja, usvajanje novosti u struci, prikupljanje podataka o radu operacijskih sestara te promocija same struke. Komunikacija u operacijskoj dvorani je aktualna tema na koju se operacijske sestre,sa ostalim kirurškim timom, trebaju fokusirati.Izabrani su najbolji radovi,konkurencija je bila velika,a prve tri nagrade su pripale: “Iz očiju promatrača tko su operacijske sestre”, Mirna Vrček, KBC Zagreb, “Komunikacija u operacijskom timu”,Karmen Švaljek ,Opća bolnica Zabok;”Važnost dobre komunikacije i timskog rada u operacijskoj sali”,Marijana Jaman Galeković,KBC Osijek;

Tvrtke BBraun Adria i 3M prezentirale su novine vezane za rad operacijske sestre. Neformalni dio Skupa je bio obilazak drevne Pule,gala večera,te izlet na Brijune. Deseti Stručni skup Hrvatskog društva operacijskih sestara je uspješno organizirani skup,koji je uz stručna saznanja, druženje i nova poznanstva, poticaj za još boljom organizacijom operacijskih sestara, usvajanjem standarda u operacijskoj dvorani,promocijom struke za dobrobit i sigurnost u operacijskoj dvorani i briga za pacijenta prije svega.
Jedanaesti Stručni skup organizirati će se 2012.g. na Jadranskoj obali u isto vrijeme.

Ivanka Budiselić – Vidaić, predsjednica HDOS